Zwemmen met de Kleine – Opvoedingspunt

Blog > Ontwikkeling > Zwemmen met de Kleine

 

Waarom zwemmen?

• Kinderen raken vroeg vertrouwd met bewegen in het water waardoor ze minder snel watervrees zullen krijgen.
• Baby en peuterzwemmen is prettig en bevorderlijk voor het contact tussen ouder en kind.
• Zwemmen is een heerlijke ontspannen manier om te bewegen.

Informeer bij zwembaden in je buurt naar de mogelijkheden. Hieronder enige algemene informatie van zwemactiviteiten voor baby, peuter en kleuter. Houd er rekening mee dat je voor een half uur les al snel 1½ uur kwijt bent. (inclusief reis- en omkleedtijd)

Babyzwemmen
Vanaf ca. 6 weken.

Baby’s zijn van nature niet bang in het water (denk aan de 9 maanden dat ze in het vruchtwater ronddobberden). Je kunt met je kindje beginnen met babyzwemmen vanaf circa 6 weken na de geboorte. Baby’s tot circa 12 weken hebben een natuurlijk reflex waardoor de luchtpijp automatisch wordt afgesloten bij het onder water gaan. Zo verslikken ze zich niet. Na deze 12 weken is die reflex niet meer aanwezig, maar wel weer snel aan te leren.

Al na 2 tot 3 keer onder water gaan (na een seintje van de ouder) is de baby eraan gewend en is het afgelopen met het geproest. Zwembadwater is overigens niet schadelijk, een keertje verslikken is niet zo erg. In de meeste zwembaden kun je je inschrijven voor het babyzwemmen. Het zwemwater is dan extra verwarmd en vaak liggen er aankleedkussens en eventueel wat speelgoed klaar.

Tijdens babyzwemmen gaat het er vooral om dat je ontspannen met je kindje bezig bent. In het begin loop je door het water en houdt je je kindje meestal dicht tegen je aan. In de loop van de lessen en naarmate je kindje ouder wordt, kun je aan steeds meer oefeningen meedoen.

Enkele oefeningen welke tijdens het babyzwemmen zoal gedaan worden:
• Zingen van een kinderliedje met oefeningen
• Onder water zwemmen
• Spetteren met handen en voeten
• Draaien van buik naar rug en terug, etc.

Peuter- en puppyzwemmen
Vanaf ca. 18 maanden tot 4 jaar.

Tegen de tijd dat je kindje goed kan lopen mag het meedoen aan de puppy- of peuter-zwemles.

Bij peuterzwemmen (vaak van 18 maanden t/m 2,5 jaar) zijn mama en/of papa samen met hun kindje bezig in het water.

Bij puppyzwemmen (meestal vanaf 2,5 jaar tot 4 jaar) is papa of mama vaak nog wel aanwezig maar leert het kindje zelfstandig enige oefeningen te doen.

Aan het eind van een bepaalde periode wordt het geleerde getoetst. Een goed resultaat levert bij sommige zwembaden een heus Puppy-diploma op. Deze lessen zijn een voorbereiding op het ABC zwemmen.

In deze lessen komen o.a. de volgende oefeningen aan bod:

• zingen van kinderliedjes
• leren drijven op buik en rug
• dingen van de bodem oprapen
• op de kant klimmen en er in springen
• onder water zwemmen, onder een hoepel door, etc.

Diplomazwemmen (ABC)
Vanaf 4 jaar.

De leeftijd wisselt per zwembad of vereniging. Veelal kunnen kinderen vanaf vier jaar op zwemles. Je kindje krijgt zelfstandig les, zonder ouder erbij. Soms krijgt het eerst een watergewenningsles. (na het volgen van puppy- en/of peuterzwemmen is dat vaak al overbodig)

Je kindje leert te luisteren naar de zweminstructeur en raakt op een speelse manier ‘watervrij’. Door middel van spelletjes en eventueel liedjes wordt het kind voorbereid voor het echte werk.

Er zijn 2 manieren van zwemles geven. De eerste is met drijfmiddelen (bandjes /kurken) en de tweede is zonder drijfmiddelen. Dit is afhankelijk van het bad waar de les wordt gegeven. Beide manieren zijn goed om te leren zwemmen.

Na het watervrij maken gaan ze naar de volgende groep (vaak nog ondiep). In deze groep worden de zwemslagen aangeleerd. (schoolslag, rugslag en het begin van de borst en rugcrawl) Als ze de slagen goed beheersen gaan ze over naar het diepe bad. In het diepe wordt er veel aan de conditie gedaan en worden de puntjes op de i gezet. Je kind wordt voorbereid op zijn/haar A diploma en kan hierna uiteraard doorgaan voor B en C.

Boektip: 

Tags