Tandenpoetsen – Opvoedingspunt

Home »Gezondheid » Tandenpoetsen

 

Waarom is tandenpoetsen belangrijk?

Als het melkgebit goed wordt gepoetst blijft het schoon. Verder zorgt fluoride in tandpasta voor sterke tanden. Zo komen er geen gaatjes in het gebit. Een gezond melkgebit is belangrijk voor nu en ook voor later. Als je kind al jong leert dat poetsen erbij hoort, zal het dat zijn hele leven blijven doen.

Wanneer begin je met tandenpoetsen?

Zodra de eerste tanden doorkomen kun je al met poetsen beginnen. Geef je kind een eigen borsteltje, dan kan het bijvoorbeeld in bad spelenderwijs aan poetsen wennen. Begin zo snel mogelijk te poetsen met een beetje fluoride-peutertandpasta. Is je kind ongeveer twee jaar, dan kan het zelf al een beetje leren poetsen.

Hoe kun je het beste tandenpoetsen?

Neem je kind op schoot of laat het zitten op bijvoorbeeld een aankleedtafel. Poets met korte heen-en-weer bewegingen, maar niet te hard. Zorg ervoor dat alle plekken schoon worden: de binnen- en de buitenkant van de tanden en bovenop de kiezen. Poets ook het randje van het tandvlees mee. Een vaste volgorde zorgt ervoor dat je niets overslaat. Spoelen is vaak nog moeilijk voor de kleintjes. Je kunt je kind leren spoelen door ‘bolle wangen’ te maken. Let op: één slokje water is voldoende! Poetst je kind zelf al, poets de tanden dan toch één keer per dag na. Jong kinderen krijgen hun gebit nog niet echt goed schoon.

Hoe vaak moet je tanden poetsen?

Twee keer per dag: na het ontbijt en vóór het slapen gaan. Belangrijk is dat het in ieder geval één keer per dag heel goed gebeurt. Liefst vóór het slapen gaan, want dan is de mond de hele nacht schoon.

Met welke borstel en tandpasta moet je poetsen?

Voor jonge kinderen is een zachte baby- of peuterborstel het beste. Met een kleine tandenborstel kun je overal beter bij. Vervang de tandenborstel om de drie maanden. Geef kinderen die op de tandenborstel bijten een ‘oude’ borstel voor het zelf poetsen en poets na met een borstel waarvan de haren recht staan. Poets je kind tot 5 jaar met fluoride-peutertandenpasta. Daar zit minder fluoride in dan in gewone tandpasta. Omdat kleine kinderen nog veel tandpasta inslikken, krijgen ze met gewone tandpasta te veel fluoride binnen.

Wat doe je als je kind niet gepoetst wil worden?

Probeer van het poetsen een spelletje te maken. Lukt ook dat niet, maak er dan geen strijd van. Stop er even mee en probeer het na een tijdje nog eens. Een paar tips:

– Zing of zeg bij het poetsen een versje op;
– Poets je eigen tanden, je kind doet je graag na;
– Je kind poetst eerst de tandjes van de pop of beer, en daarna de eigen tandjes;
– Verzin een grappig verhaal over tandenpoetsen.

Boektip: 

Tags