Snoepen en Trakteren | Opvoedingspunt

Blog > Gezondheid > Snoepen en Trakteren

 

Snoepen mag, maar liever niet de hele dag door omdat het gebit dan snel aangetast kan raken en de kans op dik worden groter wordt. Als regel hanteert het Voedingscentrum: maximaal vier keer per dag iets tussen de maaltijden door eten en/of drinken.

‘Hartig snoep’

Omdat zoet snoep het gebit aantast, wordt wel gezegd dat hartige hapjes beter zijn. Dat is niet het geval. Blokjes kaas, stukjes worst en chips zijn vet en zout, geef ze liever niet te vaak. Bovendien bederven sommige hartige hapjes vrij vlug. Bij heel jonge kinderen kunnen noten of pinda’s vrij makkelijk – letterlijk – in het verkeerde keelgat schieten. Betere alternatieven zijn een (volkoren)biscuitje, kinderkoekjes, lange vingers, soepstengels, rijstwafels, popcorn, stukjes komkommer of wortel, kerstomaatjes of een doosje rozijntjes.

Pas op met suikervrij snoep

Suikervrij snoep is gezoet met zoetstoffen. Meestal zijn dit ‘polyolen’, waaronder sorbitol. Polyolen zijn niet schadelijk voor het gebit, maar leveren wel ongeveer net zoveel calorieën als suiker. En de hoeveelheid polyolen die een kind per dag zonder problemen kan verdragen, heeft hij zo binnen. Krijgt hij te veel, dan kan dat leiden to diarree. Geef het kind daarom weinig producten die gezoet zijn met deze zoetstoffen, zoals suikervrije drop en kauwgum. Zorg er ook voor dat hij dit niet zelf kan pakken.

Trakteren: vlak voor of na de pauze

Trakteren op school kan het best vlak voor of na de pauze worden gedaan, als de kinderen toch al iets eten of drinken. Op die manier valt een traktatie samen met een eetmoment en vormt de traktatie geen extra aanslag op de tanden. Denk voor een traktatie ook eens aan iets anders dan snoep.

Suggesties voor traktaties bij jonge kinderen:
• puntzakje van mooi papier met lint, gevuld met popcorn
• minikrentenbolletjes met een vlaggetje
• doosje rozijntjes verpakt met lint en ballon
• soepstengel met daaraan een ballon
• grabbelton van een versierde doos met daarin houtwol en kleine verpakte speeltjes
• rups van een lange strook crêpepapier, met in ieder segment een zakje popcorn
• een ketting van een mooi lint met zouten krakelingen
• een trosje pitloze druiven

Boektip: 

Tags