Open Mond, niet Gezond! | Opvoedingspunt

Blog > Gezondheid > Open Mond, niet Gezond!

Veel mensen hebben de gewoonte altijd hun mond open te houden. In plaats van door de neus ademen ze dan door de mond. Van nature ademen baby’s door de neus.

Hoe komt het dan dat sommige kinderen later door de mond gaan ademen?

Hoe ontstaat mond-ademen?
Er zijn verschillende oorzaken :

– Langdurige verkoudheden,
– Allergieën,
– Te grote amandelen,
– Afwijkende kaak– en gebitsstand,
– Slappe mondspieren door bijvoorbeeld duimzuigen.

Het mond-ademen kan een gewoonte worden, ook als er wel (weer) lucht door de neus kan stromen.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

> Bij het ademen door de mond wordt de ingeademde lucht niet gezuiverd. Bij het ademhalen door de neus zorgen de haartjes in de neus voor het zuiveren van de lucht. Bovendien wordt door de neus de ingeademde lucht enigszins verwarmd.

> De mond droogt uit, waardoor er veel minder geslikt hoeft te worden. Dit heeft tot gevolg dat de buis van Eustachius, die de mondholte met het middenoor verbindt, te weinig wordt gereinigd. De kans op oorontstekingen neemt hierdoor toe, evenals het ontstaan van vergrote en ontstoken amandelen.

> De tong ligt laag in de mond en wordt bij het slikken tegen de tanden geperst. Doordat de tong tijdens dit afwijkend slikken telkens tegen de tanden duwt, kunnen de tanden naar voren gaan groeien.

> De tong kan niet alleen bij het slikken, maar ook bij het spreken tussen of tegen de tanden geperst worden, waardoor slissen ontstaat. Overigens kan afwijkend slikken en slissen ook ontstaan als er wel gewoon door de neus geademd wordt.

Met eventuele vragen over het afleren van mond-ademen kunt u terecht bij de logopedist.

Tip:

Tags