Kinderen en Financien – Opvoedingspunt

Home »Welzijn » Kinderen en Financien

Begin bij het begin
Hoewel een baby nog geen benul heeft van het merk luier dat er gedragen wordt, of het type buggy waar in gereden wordt, kun je het beste direct dan al beginnen met consuminderen. Voor een baby heb je vaak nieuwe spullen nodig die je, zodra je baby gaat groeien, al vrij snel weer weg kunt doen. Heb je niets meer staan van je oudere kinderen of van familie, kijk dan eens op Marktplaats of een andere website met tweedehands spulletjes. In veel gevallen kun je daar veel dingen voor een koopje op de kop tikken, terwijl je ze voor bijna dezelfde prijs weer van de hand kunt doen.

Bespaar op luiers
Met het gebruik van katoenen luiers kun je handenvol geld besparen. Een baby gebruikt ongeveer 27 maanden lang 5 tot 6 luiers per dag. Als je uitgaat van een gemiddeld goedkoop huismerk betaal je ongeveer €0,15 per luier, wat in totaal neerkomt op ongeveer €670,- aan luiers. Volgens Milieu Centraal verbruikt een wasmachine per beurt ongeveer 1 kWh aan elektriciteit, wat ongeveer gelijk staat aan €0,22. Voor het bedrag dat je aan plastic luiers kwijt bent kun je dus ruim 3000 keer (bijna vier keer per dag!) je wasmachine laten draaien. Zelfs met de aanschaf van katoenen luiers en incidenteel gebruik van de droger levert het gebruik van katoenen luiers een enorme besparing op.

Consuminderen mét kinderen
Als je kinderen de baby-fase voorbij zijn kun je ze beetje bij beetje betrekken in het actief consuminderen. Maak bijvoorbeeld een spelletje van het boodschappen doen: wie weet de meeste koopjes te vinden? Zorg ervoor dat het consuminderen ‘gewoon’ wordt.

Consuminder, ouder meer
Grijp het consuminderen aan om meer zelf met je kinderen te doen. Koop geen cake, maar bak er één samen. En in plaats van het steeds maar weer aanschaffen van nieuwe spelletjes voor de spelcomputer kun je ook gewoon zélf een spelletje met je kinderen doen! Wees niet bang dat je je kind tekort doet door niet alles zomaar te kopen. Tegen de aandacht die je kind krijgt kan geen spelletje of cake op. Bovendien leer je je kind zo om met minder tevreden te zijn.

Bespreek bezuinigingen
Consuminderen doe je met het hele gezin: bespreek daarom de bezuinigingen die het hele gezin aangaan. Probeer ze een poosje uit en bepaal daarna samen of je er wel of niet mee doorgaat. Als je je kinderen hierin ook inspraak geeft, dan voelen ze zich extra betrokken.

Kies een gemeenschappelijk spaardoel
Kinderen helpen graag mee om wat te besparen, beloon ze hier ook voor. Kies een gezamenlijk spaardoel uit waar jullie als gezin naar toe werken. Denk bijvoorbeeld aan een weekend weg of een dag naar het pretpark.

Stel budgetten in
Leer je kinderen budgetteren. Spreek bijvoorbeeld met ze af dat ze een bepaald budget krijgen om kleding te kopen en naar de kapper te gaan. Ze krijgen zelf de vrijheid om het budget uit te geven, maar moeten zich er wel mee leren redden want op = op. Wat er over is mogen de kinderen natuurlijk zelf opsparen. Laat ze ook zien hoe jij met bijvoorbeeld je budget voor boodschappen of kleding omgaat en denk samen na over nieuwe creatieve mogelijkheden.

Loslaten
Als je kinderen ouder worden, dan zullen ze steeds meer hun eigen keuzes maken en misschien liever één duur merktruitje kopen dan drie paar sokken en zes onderbroeken. Respecteer deze keuzes. Jij hebt je kinderen een goede basis meegegeven waar ze later veel profijt van zullen hebben. Kijk er daarom niet vreemd van op als zij later toch weer actief gaan consuminderen!

Boektip: 

Tags