Hoofdluis | Opvoedingspunt

Blog > Gezondheid > Hoofdluis

Hoofdluizen kunnen veel last veroorzaken, omdat het echte ‘overlopers’ zijn. Via een hoofd of jas lopen ze zo over naar iemand anders. Vooral kleine kinderen krijgen makkelijk hoofdluis omdat ze dicht op elkaar zitten. Ze krijgen meestal jeuk en gaan dan krabben. Daardoor ontstaan kleine wondjes op het hoofd, die ontstoken kunnen raken. Je kunt van hoofdluis afkomen door iedereen gelijktijdig, grondig te behandelen tegen luizen en neten, de eitjes van de luizen.

Hoe ziet een luis eruit?

Hoofdluizen zijn zo klein als een speldenknop of nog kleiner en hun kleur is grijs tot zwart. Ze lopen makkelijk over op een ander hoofd of een kledingstuk, waardoor ze heel besmettelijk zijn.

In het begin merk je niet dat je luizen hebt. Pas later zuigen ze bloed uit de hoofdhuid, wat jeuk veroorzaakt. Als je gaat krabben, komen er kleine wondjes op de huid. Die wondjes kunnen ontstoken raken, waardoor korstjes ontstaan.

Neten

Luizen leggen na ongeveer 10 dagen eitjes in het hoofdhaar. Dit zijn neten en deze zijn gelig en soms zwart van kleur. Neten lijken op roos, maar ze laten niet los als je kamt. Ze zitten net als de luizen meestal dicht tegen de hoofdhuid aan. Vooral op warme plekjes: achter de oren, in de nek en pony. Na een paar dagen komt uit de neet een luis.

Hoe vaak komt het voor?

Kinderen tot ongeveer 12 jaar lopen de meeste kans hoofdluis op te lopen. Zij komen namelijk met hun hoofden dicht bij elkaar. Bovendien hangen hun jassen dicht bij elkaar op scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en sportclubs. Ook volwassenen kunnen hoofdluis krijgen, zeker binnen een gezin waar een van de kinderen hoofdluis heeft. Overigens heeft het niets te maken met hygiëne, bijvoorbeeld hoe vaak iemand zijn haren wast.

Wat kun je er tegen doen?

Als er eenmaal hoofdluis geconstateerd is op school, is het lastig om er helemaal van af te komen. Alleen wanneer alle ouders hun kinderen controleren en de luizen en neten grondig behandelen, is er van hoofdluis af te komen.

Besmetting kunt u proberen te voorkomen als volgt:

– Gebruik niet elkaars muts, petje, sjaal, das, haarspeldjes, borstel en kam.
– Hang jassen en dergelijke niet te dichtbij elkaar of stop ze in een plastic tas.
– Controleer de haren van kleine kinderen regelmatig met een fijne stofkam.

Hoe kunt u zien of iemand hoofdluis heeft?

Kam het haar flink door met een fijne plastic stofkam boven een wit papier, een witte doek of wasbak. De luizen die eruit vallen zijn grijs of zwart.

Hoe komt u van hoofdluis af?

Kijk iedereen in huis na op hoofdluis en vergeet uzelf niet.

Behandel iedereen die luizen of neten heeft tegelijkertijd volgens de gebruiksaanwijzing.
Een lotion met permetrine (zoals bijvoorbeeld Loxazol) verdient de voorkeur. Lotions met malathion ( zoals Primodern) zijn ook effectief maar lastiger in het gebruik. Een ander middel tegen hoofdluis is Millium. Dit middel ios gebaseerd op de werkzame stof tea tree.

Controleer het haar na de behandeling gedurende 14 dagen: kam dagelijks met een netenkam om eventuele uitgekomen luizen te verwijderen. Verdeel het haar in plukjes en kam deze plukjes goed door. Herhaal de behandeling altijd en zeker nog een keer extra als de luizen terugkomen.

Was het beddengoed, pyjama`s, knuffels, mutsen, sjaals, jassen en dergelijke op minimaal 60 graden.

Moeilijk wasbare materialen één week opbergen in een goed afgesloten plastic zak. Deze na afloop goed luchten en uitborstelen. Zuig en borstel de meubels, matrassen, autostoelen en vloerkleden grondig schoon en gooi de stofzuigerzak vervolgens weg.

Meld op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of school dat uw kind hoofdluis heeft. Zo kan de leiding andere ouders tijdig informeren.

Komt de hoofdluis toch binnen 6 weken terug nadat u twee volledige behandelingen met een bestrijdingsmiddel met daarin de stof malathion 0,5% hebt uitgevoerd? Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige van de GGD.

Neem ook contact op met de huisarts als een zwangere of een baby jonger dan 6 maanden hoofdluis heeft.

Veelgestelde vragen

Krijgt iedereen met hoofdluis klachten?
Nee, sommige mensen krijgen geen jeuk.

Welke kammen zijn er om luizen te verwijderen?
De plastic stofkam verwijdert alleen luizen. Deze kam wordt ook gebruikt om het haar te controleren op hoofdluis. De metalen netenkam verwijdert de levende en dode neten. Wanneer het haar vooraf wordt nat gemaakt met een mengsel van een deel water en een deel azijn laten de neten makkelijker los. Alle kammen zijn bij de drogist of apotheek te koop en variëren in prijs. Vraag om advies voor een geschikt exemplaar.

Wat moet je doen als er op school hoofdluis is geconstateerd?
Controleer zo snel mogelijk of je kind(eren) en andere gezinsleden hoofdluis of neten hebben.

Moet een kind met hoofdluis thuis blijven?
Wanneer een kind luizen heeft, is dat voor de leerplichtambtenaar geen reden om het kind thuis te laten. Het is wel zo dat de kans op besmetting groot is. Daarom zal de school adviseren zo snel mogelijk te behandelen.

Kun je hoofdluis voorkomen door regelmatig te kammen?
Door regelmatig te kammen wordt hoofdluis in een vroeg stadium vastgesteld, voordat anderen besmet kunnen worden. Zo wordt een ware epidemie van hoofdluis voorkomen.

Kun je een kind preventief behandelen met een bestrijdingsmiddel tegen luizen?
Nee, het is niet goed om te behandelen als er geen hoofdluis zit. De hoofdhuid wordt hierdoor onnodig geïrriteerd. Je kunt beter het haar met een stofkam uitkammen.

Waarom moet iedereen in het gezin en op school gelijktijdig behandeld worden?
Zo voorkom je dat de luizen kunnen overlopen van een nog niet behandeld hoofd naar een behandeld hoofd.

Welk middel werkt het best om de luizen te doden: shampoo, lotion of spray?
Een lotion werkt het beste doordat het een nacht moet inwerken. Elk middel moet altijd herhaald worden, ook als dat niet op de verpakking vermeld staat.

Kun je de hoofdluizen ook zonder bestrijdingsmiddelen verwijderen?
Ja, gebruik dan een metalen Nisska-kam. Kam het haar daarmee heel secuur en veelvuldig door. Vraag de GGD, de afdeling jeugdgezondheidszorg in uw regio om advies.

Werken homeopathische of ‘natuurlijke’ middelen tegen hoofdluis?
Op dit moment is geen natuurlijk middel bekend dat afdoende werkt. Vraag uw apotheker of drogist om advies.

Boektip:

Tags