Blog > Ontwikkeling > Hoe laat ik mijn kinderen met geld omgaan?
Met geld leren omgaan
Je kind leren met geld om te gaan, is een belangrijk deel en tevens een belangrijk doel van de opvoeding. Hij moet keuzes leren maken tussen uitgeven en sparen, waarbij hij bovendien moet leren dat hij zijn geld maar één keer kan besteden.
Praten over geld
Wanneer je je kind wilt leren met geld om te gaan, is het ten eerste goed om over geld te praten. Je hoeft natuurlijk niet steeds tegen je kind te zeggen dat alles zo vreselijk duur is. Ook hoef je niet met hem te praten over de hoogte van de hypotheek of je salaris. Maar je kunt je kind er wel op wijzen dat het kopen van nieuwe dingen geld kost.
Leg hem bijvoorbeeld uit dat jullie niet op vakantie kunnen, als jullie net een nieuwe auto hebben gekocht. En vertel hem dat hij niet op voetbal én op tennisles kan, maar dat hij één sport zal moeten kiezen. Zo leert je kind dat hij keuzes moet maken, omdat geld maar één keer kan worden uitgegeven. Tegelijkertijd zal hij leren dat er verschil is tussen dingen die je nodig hebt en dingen die je graag wilt hebben.
Houd er wel rekening mee dat je kind wordt beïnvloed door de manier waarop jij zelf met je geld omgaat. Als jij niet echt spaart en je geld vaak meteen weer uitgeeft, is het moeilijk om je kind het tegenovergestelde te leren.
Met jouw geld laten omgaan
Een andere manier om je kind de waarde van geld bij te brengen, is hem ermee laten omgaan. Je kunt hem ten eerste gewoon kennis laten maken met de munten en briefjes. Laat hem bijvoorbeeld eens zien hoe verschillende muntjes eruitzien en leg hem uit wat het verschil tussen deze munten is.
Als je kind een beetje doorheeft wat het onderscheid is tussen de verschillende munten en briefjes, kun je hem misschien een keertje laten betalen in de supermarkt. Doe dit liever niet als er een lange rij wachtenden achter je staat!
Zakgeld
Een tweede manier om je kind met geld te laten omgaan, is hem zakgeld geven. Als het om zijn eigen geld gaat, zal je kind al snel doorhebben dat hij zijn geld maar één keer kan uitgeven. Als hij een zak knikkers koopt, kan hij zijn geld tenslotte niet meer uitgeven aan die mooie doos Lego, al wil hij die nog zo graag hebben! Schiet je kind liever niets voor, want dan merkt hij nog steeds niet wat de gevolgen zijn van geld uitgeven. Houd er overigens wel rekening mee dat je kleuter op deze leeftijd misschien nog niet aan zakgeld toe is.
Sparen
Een heel jong kind zal zijn zakgeld waarschijnlijk meteen uitgeven. Hij is nog te jong om goed te kunnen sparen; het is nog te abstract voor hem. Maar als hij bijna zes jaar oud is, kun je hem wel laten merken dat hij, als hij wat langer spaart, iets mooiers kan kopen dan met het zakgeld van één week. Zorg dat het duidelijk voor hem is wat er met zijn geld gebeurt. Geef hem bijvoorbeeld een doorzichtige spaarpot, waarin hij zijn stapeltje geld ziet groeien. En probeer de spaarperioden voor je kleuter zo kort mogelijk te houden. Zo zorg je ervoor dat het doel van het sparen duidelijk blijft.
Boektip:
Tags